Logo_npcf_nederlandse_patienen_consumenten_federatie

Patiëntenfederatie NPCF overweegt deelname aan het Transparantieregister Zorg. Dat zegt directeur Wilna Wind, meldt Skipr

Aanleiding is een uitzending van radioprogramma Argos over het register. In die uitzending werd duidelijk dat het register nog onvolledig is als het gaat om betalingen van farmaceutische bedrijven aan ziekenhuizen en artsen. In een enkel geval bestaat er zelfs een verschil van meerdere miljoenen.

Toch ziet Wind verbeteringen in het register, omdat het steeds meer zaken openbaar maakt. "Het is goed als patiënten kunnen zien welke relaties hun zorgverleners hebben met de farmaceutische industrie", zegt ze. "Het gaat niet alleen om ziekenhuizen, maar ook om uw arts of voorschrijver van medicijnen. Krijgt die geld van fabrikanten van die medicijnen, voor bijvoorbeeld een lezing tijdens een congres."

NPFC gaat nog niet in op verzoeken van het register om deel te nemen, omdat ze het nog niet inzichtelijk genoeg vindt. Alle banden tussen zorgverleners en farmaceutische industrie werden bijvoorbeeld nog niet openbaar gemaakt en bedragen onder de 500 euro werden niet vermeld. NPCF gaat binnenkort contact opnemen met het register om de mogelijkheden tot samenwerking te bekijken. Het uitgangspunt is om volgend jaar ook banden met patiëntenorganisaties via het registeren openbaar te maken.

© Nationale Zorggids