Logo_ggz_nederland_logo

De geestelijke gezondheidszorg moet gewoon binnen de zorgverzekering blijven vallen. Dat is de mening van Paul van Rooij, directeur van GGZ Nederland. Hij reageert hiermee op het bericht dat de marktwerking in de GGZ te vroeg komt. Dat meldt Profnews.

Zorgverzekeraars worden gecompenseerd voor cliënten die meer risico's lopen via het risicovereveningsysteem en die is nodig voor een volledige marktwerking. In de GGZ is het echter moeilijk inschatten wie patiënt wordt en hoeveel die gaat kosten, zegt Ton van Houten. Hij is voorzitter van de VRZ, het overleg van drie kleine zorgverzekeraars.”Dat probleem is voor 2017 nog niet opgelost.”

Verzekeraars worden nu achteraf nog gecompenseerd als de kosten hoger uitvallen dan vooraf ingeschat, maar in 2017 is het risico volledig voor de zorgverzekeraars. Dit systeem zou verzekeraars moeten motiveren om zorg goedkoper en beter in te kopen. Ook deskundigen hebben hun twijfels. Het Centraal Planbureau denkt dat de kans op marktfalen erg groot is.

Sommige zorgverzekeraars zijn voorstander om de GGZ naar de Wet langdurige zorg te verplaatsen, maar GGZ Nederland ziet hier niets in. “Er is geen reden te bedenken waarom geestelijke zorg anders zou moeten worden bekostigd dan somatische zorg”, zegt Van Rooij. Dat de risicoverevening nog niet goed verloopt voor een klein deel van de GGZ, is volgens hem best op termijn op te lossen. Zolang de verevening nog niet goed werkt, moeten de zwaarste vormen van de zorg niet per 2017 worden blootgesteld aan marktwerking, vindt Van Rooij.

© Nationale Zorggids