Normal_download__1_
Wanneer een zorgverzekeraar toegang wil tot een medisch dossier van een patiënt, moeten zij niet alleen de patiënt informeren, maar zij moeten hier toestemming voor vragen. Dit vindt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De vereniging reageert hiermee op een uitspraak van de Tweede Kamer over inzage in patiëntendossiers door zorgverzekeraars tijdens controles. 
Zorgverzekeraars kunnen om bepaalde redenen een kijkje nemen in patiëntendossiers. Een van deze redenen is bijvoorbeeld om het declaratiegedrag van zorgverleners te onderzoeken, om zo fraude tegen te gaan. De Tweede Kamer heeft eind augustus gesproken over de gang van zaken wanneer een zorgverzekeraar inzage in het dossier wil. 
 
PvdA, CDA, PVV, SP en GroenLinks - een meerderheid van de Tweede Kamer - stellen allemaal dat zij willen dat de patiënt geïnformeerd wordt over de gang van zaken. Dus als een zorgverzekeraar hun dossiers inziet, moet de patiënten hiervan op de hoogte worden gebracht. De Landelijke Huisartsen Vereniging is het hier niet mee eens. Volgens de LHV is het onvoldoende dat patiënten alleen geïnformeerd worden; zij moeten om toestemming gevraagd worden. 
 
© Nationale Zorggids