Normal_apotheek_apotheker

Het basispakket zorgverzekeringen is niet voor iedere verzekerde gelijk. Zorgverzekeraars bepalen nog steeds afzonderlijk welke apotheekbereiding zij vergoeden en welke niet. Op die manier kan het gebeuren dat de patiënt bij de ene verzekeraar wél zijn medicatie vergoed krijgt en bij de andere niet. Dat meldt apothekersorganisatie KNMP.

In voorkomende gevallen beoordeelt de zorgverzekeraar zelfs per individuele patiënt of de apotheekbereiding al dan niet vergoed wordt. Een patiënt die bepaalde medicatie gebruikt en van verzekeraar wisselt kan zo voor onaangename verrassingen komen te staan. 

Daarom vindt KNMP dat er een einde moet komen aan de bevoegdheid van zorgverzekeraars om afzonderlijk te bepalen onder welke voorwaarden bereidingen van medicijnen door apothekers voor vergoeding in aanmerking komen. In plaats daarvan moet er onder de regie van het Zorginstituut Nederland een permanent overleg over het uniform hanteren van voorwaarden voor vergoedingen komen tussen zorgverleners, patiënten- en consumentenorganisaties en zorgverzekeraars. Hier kunnen volgens de KNMP landelijke afspraken over uniforme voorwaarden en vergoedingen worden gemaakt.

Zo'n structureel overleg onder de paraplu van het Zorginstituut Nederland is overigens ook van belang voor andere sectoren in de zorg, waar vergelijkbare discussies te verwachten zijn. Wanneer er wettelijke belemmeringen zouden zijn voor zo'n overleg - bijvoorbeeld omdat zorgverzekeraars met elkaar geen afspraken over uniforme voorwaarden en vergoedingen mogen maken - moeten deze worden opgeheven, aldus de KNMP.

© Nationale Zorggids