Normal_geld

Het loont om de ziekenhuisnota te controleren. Op basis van onderzoek van zorgverzekeraar CZ blijkt dat vijftien procent van de mensen die de rekening controleert een te hoog bedrag moet betalen. Er zou 400.000 euro onterecht in rekening zijn gebracht. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

CZ is de enige zorgverzekeraar die de hoeveelheid foute nota’s bijhoudt. De verzekerden meldden vorig jaar een bedrag dat ongeveer de helft minder was dan dit jaar. CZ beweert dat het niet gaat om fraude, maar om foutjes in de declaratiesoftware. “Soms is er dubbel gedeclareerd of zijn onderzoeken twee keer opgevoerd”, zegt Els Potma van CZ.

Zorgverzekeraars willen graag dat klanten zelf de ziekenhuisnota’s controleren, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Facturen bestaan uit DBC-codes (diagnosebehandelcombinatie) en er wordt slechts een korte omschrijving gegeven. Het kost voor de patiënt veel tijd om de nota goed te controleren.

De Nederlandse Patiëntenfederatie is daarom in gesprek met ziekenhuizen en zorgverzekeraars om de facturen begrijpelijker te maken. “Het zou moeten zijn dat de ziekenhuisrekening even gespecificeerd is als de rekening van de autogarage voor een onderhoudsbeurt'', zegt Thom Meens van de Nederlandse Patiëntenfederatie. “Je moet gewoon kunnen zien wat het kost en bij de planbare zorg moet je van tevoren weten wat het gaat kosten, maar zover is het nog lang niet.''

De PvdA heeft inmiddels om opheldering gevraagd bij minister Schippers van Volksgezondheid over de onterecht hoge ziekenhuisrekeningen.

©  Nationale Zorggids