Normal_geld_briefgeld

Zorgaanbieders die gebruik hebben gemaakt van implantaten van de fabrikant Poly Implant Prothèse bij borstoperaties zijn niet aansprakelijk voor de schade die patiënten hebben opgelopen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald, meldt De Telegraaf. 

Van 1998 tot 2010 bracht de Franse fabrikant PIP-borstimplatanten op de markt, die voorzien waren van een CE-keurmerk. De Franse inspectiedienst kwam er bij een controle achter dat het bedrijf fraudeerde door industriële siliconengel als vulling voor de implantaten te gebruiken in plaats van de goedgekeurde medicinale siliconengel. De industriële siliconengel is niet geschikt voor het menselijk lichaam, omdat het een verhoogde kans heeft op scheuren en lekken.

21 zorgverzekeraars hadden een procedure gestart tegen 27 klinieken en ziekenhuizen. De vrouwen die schade hebben opgelopen, hebben inmiddels een hersteloperatie ondergaan. Zorgverzekeraars hebben deze operatie betaald, maar willen een schadevergoeding van 3.000 euro per operatie. De rechter oordeelde deze eis onredelijk is. 

© Nationale Zorggids