Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Zorgkantoor CZ keerde terecht geen pgb's uit aan mensen die zorg wilden inkopen bij Zorggroep Helmond. Dat oordeel sprak de rechtbank in Oost-Brabant gisteren uit. Het zorgkantoor had het ernstige vermoeden dat het pgb-geld verkeerd werd besteed. Dat meldt Skipr. 

Zestien cliënten hadden een zaak tegen CZ aangespannen omdat zij geen geld kregen. Het gaat veelal om jongeren die gedetineerd zijn geweest of uit een GGZ-instelling komen na verslavingsproblemen. Vervolgens huren de jongeren een woning bij Zorggroep Helmond, die daarna een pgb voor ze aanvraagt. Dat gebeurde echter pas na een aantal maanden, als de huurschuld van de jongeren al is opgelopen en zij moeilijk naar een andere instelling kunnen overstappen, oordeelt de rechtbank.

Daar komt bij dat de cliënten onder druk werden gezet door Zorggroep Helmond om urenbriefjes te tekenen die niet klopten. CZ besloot vervolgens om geen pgb's meer uit te keren om aanvragers in bescherming te nemen. De rechtbank oordeelde dat dit gebeurde na een zorgvuldig onderzoek.

© Nationale Zorggids