Logo_logo_ibmg

Het ministerie van VWS heeft kortgeleden alle betrokken partijen in de gezondheidszorg gevraagd om zich uit te spreken over de kwaliteit van het risicovereveningsmodel dat gebruikt wordt voor berekening van de risico-afhankelijke compensaties die zorgverzekeraars ontvangen. In haar proefschrift doet Suzanne van Veen voorstellen om het model te verbeteren. Zij spreekt tevens op het symposium dat VWS op donderdag 31 maart 2016 organiseert. Dat meldt het instituut Beleid & Managment Gezondheidszorg (iBMG). 

Iedere Nederlandse burger – rijk of arm, gezond of ongezond – heeft toegang tot een breed pakket van zorg. Ook betaalt iedere burger dezelfde premie voor dezelfde basisverzekering bij een dezelfde zorgverzekeraar. Om te voorkomen dat zorgverzekeraars risico’s selecteren in plaats van concurreren op de prijs en kwaliteit van zorg die zij inkopen worden zij voor verschillen in risico’s gecompenseerd vanuit het risicovereveningssysteem. Risicoselectie ondermijnt solidariteit en kan leiden tot een afname van de kwaliteit van zorg en de doelmatigheid.

Bij goede risicoverevening worden zorgverzekeraars gestimuleerd om in te spelen op de wensen van verzekerden die zorg nodig hebben en om daar kwaliteit te leveren én besparingen te realiseren. Dit leidt tot nuttige risicoselectie ten gunste van die groepen die zorg nodig hebben, stelt van Veen. Zij toont aan dat het huidige model niet voldoet. Voor 4 procent van de bevolking is de compensatie structureel onvoldoende met 3.000 euro per jaar voor drie opeenvolgende jaren. Dit zijn vooral verzekerden met meerdere chronische aandoeningen of zeldzame aandoeningen.

In haar proefschrift ontwikkelt Van Veen drie modelverbeteringen. Deze verbeteringen zorgen ervoor dat zorgverzekeraars voor bepaalde groepen een betere compensatie ontvangen, waardoor risicoselectie minder lonend wordt. Invoering van de drie modelverbeteringen afzonderlijk is niet genoeg voor perfecte risicoverevening, stelt van Veen.

Om risicoselectie substantieel minder lonend te maken is het een goede oplossing om aanvullende compensaties te geven voor specifieke groepen met extreem hoge zorgkosten; bijvoorbeeld, verzekerden met zeldzame aandoeningen. Goede compensaties zijn essentieel om ongewenste risicoselectie te voorkomen en eerlijke concurrentie tussen zorgverzekeraars mogelijk te maken. 

©Nationale Zorggids