Normal_pillen_medicatie

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) staat het toe dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars gezamenlijk geneesmiddelen inkopen om de prijzen omlaag te krijgen. De autoriteit heeft naar de concurrentieregels gekeken en ziet dat daar voldoende ruimte voor is. Dat meldt de Telegraaf. 

De samenwerking biedt ook een kans om betere voorwaarden af te dingen bij de farmaceutische bedrijven. “Medicijnen kunnen goedkoper worden als inkopers van ziekenhuizen en zorgverzekeraars een vuist maken in de onderhandelingen met farmaceutische bedrijven. Patiënten en verzekerden kunnen daarvan profiteren door betere zorg of lagere premies”, zegt ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn.

De autoriteit heeft enkele vuistregels opgesteld zodat er geen problemen ontstaan voor de concurrentie en zodat de gezamenlijke inkoop toegestaan is. Zo mogen de totale kosten van de gezamenlijk ingekochte geneesmiddelen niet meer dan een deel van de ziekenhuiskosten zijn. Een inkoopcombinatie dient toegankelijk te zijn voor andere inkopers. En het moet voor inkopers ook eenvoudig zijn om weer uit de inkoopcombinatie te stappen. 

©Nationale Zorggids