Normal_euro_geld_betalen__7_

Ouderenzorgorganisatie Zorggroep Drenthe moet 365.000 euro uit eigen zak betalen omdat het vorig jaar meer thuiszorg heeft geleverd dan verwacht. De hulpbehoevende mensen konden niet geweigerd worden en daarom moet de organisatie de kosten zelf betalen. Bestuurder Sape Pranger hekelt de budgetplafonds die zorgverzekeraars hanteren. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

Zorggroep Drenthe heeft vijf centra verspreid in de provincie. Vorig jaar draaide het een winst van 800.000 euro. Dat had meer kunnen zijn als de zorggroep niet veel van de geleverde thuiszorg zelf moest betalen. Bestuurder Pranger uit zich in het jaarverslag zeer negatief over de budgetplafonds van de zorgverzekeraars. “Dit is een bevreemd en bevoogdend systeem dat niet past bij vrijemarktwerking. Laat de klant zelf bepalen waar hij zijn diensten wil halen”, schrijft Pranger.

Volgens Zilveren Kruis Achmea heeft Zorggroep Drenthe niet tijdig aangegeven dat ze over het budget heen zouden gaan. Vorig najaar gaf de organisatie aan over het budget te zijn gekomen, vervolgens is dat verhoogd. Een woordvoerder van de grootste zorgverzekeraar van de provincie laat weten dat Zorggroep Drenthe tegen het einde van het jaar geen mensen voor bemiddeling heeft gevraagd aan Zilveren Kruis. Toen gaf de organisatie pas in het nieuwe jaar weer aan het budget te hebben overschreden. Pranger weerlegt dit door te zeggen dat de informatie van de zorgverzekeraar te laat kwam. Hij blijft erbij dat zijn zorginstelling geen mensen moet weigeren als zij er zorg van willen ontvangen. Bemiddelaars van de zorgverzekeraar sturen wil hij dan ook niet. Zilveren Kruis zegt niet gelukkig te zijn met de budgetplafonds en wil in de toekomst een andere manier van werken ontwikkelen.

Bij ziekenhuizen en in de psychiatrie werken zorgverzekeraars al jaren met budgetplafonds. In de ouderenzorg is dit echter nieuw. Voor 2015 verliep de zorg via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Voorafgaand aan het nieuwe jaar maken zorgverzekeraars afspraken met zorginstellingen over de hoeveelheid geleverde zorg. Maar dat is, net als bij vele andere instellingen, veel meer geworden dan gedacht. 

©Nationale Zorggids