Normal_globe

Weinig partijen in de Tweede Kamer voelen er wat voor om de werelddekking van de zorgverzekering te schrappen, zo blijkt uit het debat hierover vorige week. Ze willen niet dat mensen zelf een zorgverzekering moeten kopen als zij buiten Europa op vakantie gaan of willen studeren. De hoeveelheid papierwerk weegt niet op tegen de besparingen. Minister Schippers liet eerder weten dat het afschaffen van de werelddekking 60 miljoen euro zou besparen. Dat meldt NOS.

Wanneer de werelddekking wordt afgeschaft moeten burgers hierover jarenlang voorgelicht worden. Dat zal een grote deel van de besparing teniet doen, denkt D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Ook SP en PvdA zijn tegen het plan van Schippers. Met name de 5 miljoen chronisch zieken in Nederland hebben er baat bij om overal in de wereld verzekerd te zijn. CDA, voorheen voor de afschaffing, vraagt zich af hoe uitvoerbaar het plan is en zet vraagtekens bij de rechtvaardigheid voor de verschillende groepen Nederlanders.

“Wij vinden het niet eerlijk dat al die onverzekerde buitenlanders hier in Nederland gratis zorg krijgen en dat de Nederlanders die op vakantie gaan dit nu zelf moeten betalen”, zegt PVV-Kamerlid Klever. Ook de PVV ziet niets in het schrappen van de werelddekking.

De wet voor de afschaffing van de werelddekking zou op 1 juli goedgekeurd moet worden door de Eerste en Tweede Kamer. Omdat Schippers tijdens het debat niet overal op kon antwoorden heeft ze om uitstel gevraagd. Met de uitkomsten van het debat is het wel duidelijk dat de Europa-dekking niet per 1 januari 2017 van start gaat. 

© Nationale Zorggids