Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

Zorgverzekeraar Eno stond vorig jaar in de rode cijfers. De kleinste zorgverzekeraar van Nederland leed in 2015 een verlies van 5,9 miljoen euro, zo blijkt uit het jaarverslag van Eno. Volgens de Europese richtlijn Solvency 2 moeten zorgverzekeraars een ruimer budget achterhouden zodat het financiële tegenvallers kan opvangen, hierin bleef Eno achter. De solvabiliteitsratio van Eno was vorig jaar 115 procent, dat betekent dat de zorgverzekeraar 1,15 keer zoveel geld op de bank had als minimaal vereist is. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Het verlies van vorig jaar is te wijten aan het hoge zwangere vrouwen die zich bij Eno verzekerde, meent de zorgverzekeraar. Eno heeft gunstige voorwaarden als het gaat om geboortezorg, daarom was in 2015 ongeveer 3 procent van alle zwangere vrouwen verzekerd bij Eno. Om de solvabiliteit te verhogen heeft Eno de voorwaarden voor geboortezorg aangepast door onder andere het merk Energiek van de markt te halen. Dit merk richtte zich specifiek op vrouwen tussen de 20 en 45 jaar oud. Het aantal verzekerden daalde hierdoor met 15 procent.

Eno heeft de duurste basisverzekering van alle zorgverzekeraars. Onlangs lieten zorgverzekeraars weten hun reserves te hebben gebruikt om de stijging van de zorgkosten in 2016 op te vangen, maar gezien de zorgpremie heeft Eno dat niet of nauwelijks gedaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids