Normal_vgz_zorgverzekering

Nieuwe gebruikers van insuline die verzekerd zijn bij coöperatie VGZ krijgen vanaf 1 september Abasaglar, een goedkoper voorkeursgeneesmiddel. Het medicijn, dat de werkzame stof insuline glargine bevat, is door de zorgverzekeraar aangewezen nadat hierover overleg is geweest met behandelaars en vertegenwoordigers van patiënten. De kosten voor het middel worden bij verzekerden van VGZ niet ten laste van het eigen risico gebracht. Dat meldt VGZ.

In Nederland gaat nu voor 55 miljoen euro om in Lantus, een medicijn dat nu veelal gebruikt wordt voor de behandeling van diabetes. Met de opname van Abasaglar in het voorkeursbeleid kan VGZ vele miljoenen euro’s besparen op de zorgkosten. Doordat voorkeursgeneesmiddelen bij VGZ zijn vrijgesteld van het eigen risico, kan een diabetespatiënt hierdoor meer dan 100 euro per kwartaal aan eigen risico besparen. Veel diabetespatiënten krijgen eveneens zorg van een huisarts of in de eerstelijns ketenzorg. Ook hier wordt het eigen risico niet mee belast.

De Nederlandse Diabetes Federatie heeft samen met de Diabetesvereniging Nederland (DVN) en zorgverzekeraar VGZ gekeken naar de inzet van Abasaglar als voorkeursgeneesmiddel. Abasaglar is een zogenoemde biosimilar, een biologisch geneesmiddel dat soortgelijk is aan het origineel. Een uitgebreid klinisch onderzoeksprogramma heeft aangetoond dat Abasaglar en Lantus even effectief en veilig zijn voor mensen met diabetes type 1 en 2.

Patiënten die momenteel Lantus gebruiken, mogen dit tegen volledige vergoeding blijven doen. Onder vermelding van medische noodzaak kan de arts Lantus ook nog steeds voorschrijven aan nieuwe gebruikers. Deze uitzondering bestaat bijvoorbeeld voor kinderen en voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden. DVN-voorzitter Margreeth Smilde vindt het goed dat er ruimte blijft om te kijken naar individuele situaties. “Uit ons overleg is een goed beleid voortgekomen. Voorschrijvers krijgen - als hen dat verstandig lijkt - in specifieke situaties de ruimte van het voorkeursbeleid af te wijken. VGZ zorgt daardoor dat maatwerk mogelijk blijft.”

In eerste instantie geldt het voorkeursbeleid van VGZ alleen voor nieuwe gebruikers van insuline. In overleg met de patiënt die op Lantus is ingesteld, kan een arts ook deze persoon omzetten naar Abasaglar. VGZ bezint zich samen met zorgverleners op onderzoek om na te gaan hoe patiënten die nu Lantus gebruiken in de toekomst zorgvuldig omgezet kunnen worden op Abasaglar. 

Door: Redactie Nationale Zorggids