Logo_logo_groenlinks

Ook GroenLinks wil het eigen risico in de zorg afschaffen. Mensen gaan volgens de partij minder snel naar de dokter als ze eerst zelf enkele honderden euro’s moeten betalen. Morgen wordt het standpunt van de partij gepresenteerd in het verkiezingsprogramma. Dat meldt RTL Nieuws.

Het eigen risico is in de eerste instantie ingevoerd om mensen bewust te maken van de kosten van de zorg. Maar volgens GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver komt het er nu op neer dat mensen door het eigen risico de dokter niet meer kunnen betalen. “Dit is de verkeerde manier om de zorgkosten te remmen”, zegt Klaver. De partij heeft laten uitrekenen dat het afschaffen van het eigen risico 3,7 miljard euro kost. Door het invoeren van een zwaardere belasting op vermogen en winsten en straf op belastingontwijking moet dat gecompenseerd worden.

Klaver ziet in dat de zorgkosten eerst omhoog zullen gaan, omdat meer mensen zorg gaan gebruiken. Dat zal gaan om ongeveer 600 miljoen euro, maar volgens de fractievoorzitter is dat slechts 0,8 procent van de zorgkosten. Op lange termijn moet het een besparing opleveren, want mensen die eerder naar de dokter gaan hebben lagere zorgkosten omdat ze preventief behandeld kunnen worden.

De ouderenbonden staan achter de afschaffing, volgens hen kunnen ouderen het eigen risico nauwelijks dragen. Ook de SP en PVV hebben de afschaffing van het eigen risico in hun verkiezingsprogramma staan. Het initatief van de SP voor een Nationaal Zorgfonds krijgt inmiddels steun van ruim 100.000 Nederlanders. Dit fonds moet de zorg centraal regelen, zonder eigen risico en zonder zorgverzekeraar. 

Door: Redactie Nationale Zorggids