Normal_andre_rouvoet

In zijn speech tijdens de Inspiratieconferentie Jeugd 18-/18+ pleitte André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, voor het voorkomen dat jongeren uit een ggz-behandeling moeten stappen en dat zij in de schulden belanden zodra zij 18 jaar worden. De jeugd-ggz valt niet meer onder de Zorgverzekeringswet (Zvw), maar is nu de verantwoordelijkheid van gemeenten. Dat terwijl volwassenen-ggz onder de Zvw, Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Wet langdurige zorg (Wlz) valt. En daar vloeien enkele problemen uit voort, aldus Rouvoet. Dat meldt ZN.

Rouvoet wil dat alle betrokken partijen op zoek gaan naar oplossingen en goed gaan samenwerken. Voor goede samenwerking heeft hij enkele tips, zoals samenwerking zoeken, elkaars perspectief leren en elkaars beperking leren kennen. Wat Rouvoet vooral wil is ‘oog houden voor de jongeren door het voorkomen van schulden en het continueren van de behandeling’.

De voorzitter sprak ook over de rol van de zorgverzekeraars. Een jongere moet zodra hij 18 jaar is zelf zijn eigen zorgpremie betalen en zijn eigen zorgtoeslag regelen. De 18-jarige krijgt ook te maken met het eigen risico. Rouvoet vraagt zich af wat er gebeurt als een jongere zorg krijgt bij een instelling die geen contract heeft met zijn zorgverzekeraar. Zodra hij 18 wordt, moet hij overstappen naar een andere aanbieder. Rouvoet vindt dat zorgverzekeraars binnen de spelregels met creatieve oplossingen kunnen komen. Door good practices te verzamelen kunnen ze stappen zetten, denkt hij.

“Of we de grens van 18 jaar kunnen opheffen, weet ik niet. Maar als de regels ons te veel beperkingen opleggen, is het goed om scharrelruimte aan te vragen in de vorm van een experiment of een pilot”, zei Rouvoet tijdens de conferentie. Hij roept gemeenten en zorgverzekeraars op om samen te werken en uit te zoeken hoe jongeren die de leeftijd van 18 jaar bereiken binnen de spelregels de juiste zorg en begeleiding kunnen ontvangen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids