Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

Zorgverzekeraars introduceren komende overstapperiode een online zorgverzekeringskaart. Op de website van de verzekeraars staat vanaf dit najaar met welke zorgaanbieders zij afspraken hebben gemaakt, hoe hoog een vergoeding is en hoe groot de keuzevrijheid. Ook staat er algemene informatie over het basispakket en het eigen risico op. Dat melden Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het Algemeen Dagblad. 

Verzekerden krijgen met de nieuwe zorgverzekeringskaart meer inzicht in de belangrijkste polisvoorwaarden van de basispakketten.  Het gaat om inzicht in de zorgvormen huisarts, medicijnen, fysiotherapie, ziekenhuizen, hulpmiddelen en wijkverpleging. Met de online ‘bijsluiter’ kunnen verzekerden gemakkelijker een passende basisverzekering vinden. De kaart is uiterlijk 19 november beschikbaar bij iedere basisverzekering voor 2017.

Patiëntenfederatie Nederland en de Consumentenbond waren betrokken bij de opzet van de kaart. Beide partijen zijn blij met het nieuwe initiatief, maar de Consumentenbond vindt wel dat er nog een aantal zaken ontbreken, zoals het maximaal aantal toegestane behandelingen of het percentage gecontracteerde ziekenhuizen. De Patiëntenfederatie gaat serieus kijken naar de uitwerking van de nieuwe service. “We zullen na verschijning zeker aan verzekerden vragen of ze er iets aan hebben en welke informatie er nog mist”, zegt directeur Dianda Veldman. 

Door: Redactie Nationale Zorggids