Normal_euro_geld_betalen__7_

De MC Groep heeft gisteren als eerste ziekenhuis de tarieven voor medische behandelingen gepubliceerd. Prijzen van vierduizend behandelingen, zoals afgesproken met zorgverzekeraars, staan nu online. De MC Groep heeft een ziekenhuis in Lelystad, Emmeloord en Dronten. Dat meldt NRC.

Volgens bestuursvoorzitter van de MC Groep Willem de Boer is het de maatschappelijke opdracht van het ziekenhuis om transparant te zijn. Doelmatigheid en kosten zijn daarin leidend. De Boer vindt wel dat het openbaar maken van tarieven slechts een onderdeel is van verbetering van de informatievoorziening in de zorg. Ook hij wil uiteindelijk dat de kwaliteit en behandelingsverschillen bekendgemaakt moeten worden, zodat de patiënt een goed geïnformeerde keuze kan maken.

Hoewel de prijsgegevens van het ziekenhuis nu online staan, zal het nog niet voor iedereen te begrijpen zijn door het ingewikkelde bekostigingssysteem. “Wij publiceren onze prijslijsten nu op onze website. De volgende stap is om die gegevens ook voor het grote publiek toegankelijk te maken”, zegt De Boer. De gepubliceerde tarieven zijn afkomstig uit 2016. Eerder kon het ziekenhuis de gegevens nog niet publiceren omdat het nog geen akkoord had bereikt met de betrokken zorgverzekeraars.

Zorgverzekeraar CZ maakte in augustus als eerste zorgverzekeraar de tarieven bekend. Al eerder riepen minister Schippers en de Autoriteit Consument en Markt andere zorgverzekeraars op om hun tarieven te publiceren. Deze week deed Schippers dit nogmaals. VGZ en Zilveren Kruis zijn er nog niet over uit hoe zij hun tarieven zullen publiceren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids