Logo_d54d81ec42a43f4d498cf4777769faed_400x400

Ggz-instelling Vincent van Gogh en zorgverzekeraar VGZ hebben voor de leertuin ‘Samenspel’ een contract voor vijf jaar afgesloten. Zo kunnen de organisaties samenwerken aan nieuwe vormen van geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dat meldt VGZ.

De leertuin ‘Samenspel’ moet leiden tot lagere kosten per cliënt en een getransformeerde ggz. Mensgerichte zorg is leidend. Verandering in de ggz is nodig, want de zorguitgaven blijven groeien en de zorgkwaliteit staat ter discussie. Met de leertuin van Vincent van Gogh moet kwaliteitsverbetering plaatsvinden om zo de kosten te beheersen.

“We werken vanuit een triple-aim gedachte. We verbeteren de kwaliteit van zorg, we verbeteren de gezondheid van de inwoners en we verlagen de zorgkosten. Dat is onze maatschappelijke opdracht”, zegt Jolande Tijhuis, bestuursvoorzitter Vincent van Gogh.

Voor de leertuin zijn vijf ambities geformuleerd waaraan nieuwe innovaties worden gekoppeld. Zo dienen de cliënten gesteund worden in het voeren van regie over de benodigde hulp, is intensieve zorg op maat nodig voor de zogenoemde veelgebruikers en is het noodzakelijk om flexibel te werken. Ook moet er minder vaak ingezet worden op medische interventies en dienen vermijdbare verwijzingen voorkomen te worden. De initiatiefnemers werken samen met ketenpartners toe naar een ggz waarin de cliënt centraal staat, vanuit een andere kijk of psychisch lijden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids