Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

Onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft aangetoond dat de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) voldoen aan de officiële treeknormen. Hierin staat binnen welke tijd een patiënt recht op zorg heeft. De lange wachttijden binnen de ggz zijn al lange tijd een probleem, maar slechts in enkele gevallen wordt de norm overschreden. Volgens de NZa is het dan ook niet nodig deze treeknormen voor de ggz aan te passen om de wachttijden te verminderen. Dit meldt Skipr. 

Al sinds 2015 lopen de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg op, waardoor patiënten soms te lang moeten wachten voordat zij passende zorg kunnen krijgen. Minister Schippers van Volksgezondheid werkt al langere tijd aan een goede oplossing. Met de resultaten van het onderzoek van de NZa wordt duidelijk dat niet de treeknorm zelf het probleem is. “Uit ons onderzoek blijkt niet dat partijen moeite hebben met het interpreteren van de huidige normen”, aldus de NZa.

Door het differentiëren van de normen kan mogelijk wel winst behaald worden. Hierdoor zouden de normen beter aansluiten bij specifieke doelgroepen, zoals mensen met autisme of met een persoonlijkheidsstoornis. Echter kan dat volgens Schippers wel leiden tot meer administratieve lasten en complexiteit. Daarnaast is nu nog niet te zeggen of differentiatie van de normen de toegankelijkheid van de zorg over de gehele linie verbetert. Schippers wil zich daarom eerst richten op de aanpak van de lange wachttijden in de ggz.

Met verschillende initiatieven wordt gewerkt aan dat probleem. Want hoewel de wachttijden de treeknormen bijna niet overschrijden, moeten veel mensen lang wachten op passende zorg. Zorginstellingen en vrijgevestigde aanbieders moeten bijvoorbeeld hun wachttijden publiceren. Zo weet een patiënt of deze tijd aanvaardbaar is, of dat de zorgverzekeraar moet bemiddelen om via een andere zorgaanbieder sneller zorg geleverd kan worden. Voor deze bemiddeling moet de patiënt altijd zelf melding maken bij zijn of haar zorgverzekeraar.

Door: Redactie Nationale Zorggids