Normal_portemonnee_geld

Het afgelopen jaar waren de zorgkosten voor mensen met een minimumloon voordeliger dan ten tijde van het ziekenfonds. Deze groep heeft het meeste voordeel van zorgtoeslag en een tegemoetkoming in het eigen risico, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Echter zijn mensen met een modaal inkomen wel slechter af. Zij missen jaarlijks honderden euro’s aan zorgtoeslag, meldt Algemeen Dagblad. 

In 2016 betaalde een alleenstaande met een minimumloon zo’n 446 euro voor de zorg. Dat is bijna honderd euro minder dan toen het ziekenfonds nog in werking was. Chronisch zieken die door hun aandoening hun eigen risico van 385 euro hebben opgemaakt, worden daarvoor in de meeste gevallen tegemoetgekomen door de gemeente. Hierdoor is deze groep er per saldo tientallen euro’s op vooruit gegaan in de afgelopen jaren.

Echter is het kostenoverzicht voor mensen met een modaal inkomen een stuk minder rooskleurig. Zij ontvangen fors minder zorgtoeslag dan minima. Soms is het inkomen maar een paar tientjes te hoog, waardoor deze persoon direct geminderd wordt in de zorgtoeslag. “Deze groep is kwetsbaar, zeker als de zorgkosten hoog zijn”, zegt 50Plus lijsttrekker Henk Krol. “Zij gaan dan zorg mijden.”

SP-Kamerlid Renske Leijten zet vraagtekens bij de cijfers en het moment waarop deze naar buiten worden gebracht. “Er valt voor de VVD wat te verliezen, het huidige zorgstelsel vol met peperdure marktwerking.” Dat de zorgkosten lager lijken te liggen, zou in het voordeel van de regeringspartij kunnen werken. Zij wilden de stijging van de zorgkosten indammen. De inzet van minister Schippers van Volksgezondheid is belangrijk geweest bij het beperken van de zorgkosten. Daardoor betalen Nederlanders iets minder voor hun zorgverzekering en eigen risico dan anders het geval was geweest. Daarnaast wordt meer zorg vergoed vanuit het basispakket.

Door: Redactie Nationale Zorggids