Normal_handtekening_contract

Tijdens drie regiobijeenkomsten hebben medewerkers van ziekenhuizen en zorgverzekeraars afspraken gemaakt om de samenwerking te verbeteren. Het ging onder andere over de contractering, procesafspraken en het vertrouwen tussen beide partijen. Ook werd er gesproken over de meerjarencontracten die steeds meer ziekenhuizen afsluiten met een specifieke zorgverzekeraar. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland.

De thema’s die werden besproken tijdens de regiobijeenkomsten moeten bijdragen aan de verbetering van de zorg. Zo werd er gepleit voor een uniforme dataset voor zowel ziekenhuizen als zorgverzekeraars. Nu worden nog verschillende datasets gebruikt, wat kan leiden tot verschillende interpretaties. Er werd een workshop gehouden om over deze zogenoemde joint fact finding te praten. In de komende maanden wordt dit concept verder uitgewerkt.

Een ander punt dat de aandacht kreeg, is het proces van contracteren. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen lukt het niet altijd om dit proces op tijd af te ronden, waardoor hervorming van het contracteringsproces wenselijk is. Dit moet het inkoopbeleid ten goede komen. Het moet beide partijen dan wel lukken om voor 12 november de nieuwe tarieven voor de zorg openbaar te maken.

Verschillende zorgverzekeraars zijn met ziekenhuizen een meerjarencontract aangegaan. Daar was tijdens de drie regiobijeenkomsten aandacht voor. Door deze manier van samenwerken wordt er veel waarde gehecht aan het onderlinge vertrouwen. Door afspraken voor langere tijd vast te leggen en niet steeds tussentijds te controleren, is er meer tijd over om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Het is daarbij wel belangrijk dat zo’n meerjarencontract per ziekenhuis, zorgverzekeraar en regio wordt vastgelegd. Een goede samenwerking vereist daarvoor maatwerk. Zo werken het Martini Ziekenhuis in Groningen en Menzis al met een vierjarig contract. Isala Klinieken in Zwolle heeft een driejarig contract met Zilveren Kruis en de samenwerking tussen het Bernhoven Ziekenhuis en CZ staat voor vijf jaar vast.

Door: Redactie Nationale Zorggids