Normal_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

Doordat zorgverzekeraars er tot nu toe niet in zijn geslaagd om de kwaliteit van zorg inzichtelijk te maken, baseren zij hun zorginkoop voor de eerstelijnszorg met name op basis van kosten en tarieven. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voerde een marktscan uit over de eerstelijnszorg en concludeerde dat zorgaanbieders hun zorg inzichtelijker moeten maken zodat zorgverzekeraars een andere aanpak voor de zorginkoop kunnen hanteren. Dat meldt NZa.

Omdat verzekeraars in het geval van eerstelijnszorg hebben besloten om niet op de stoel van de behandelaar te gaan zitten, blijven zij hierin terughoudend. Zorgaanbieders aan de andere kant hebben echter ook geen toenadering gezocht om de zorg inzichtelijker te maken ten behoeve van de zorginkoop. De NZa vreest voor een patstelling als er niets verandert. Door uit te gaan van wederzijds vertrouwen, kunnen zorgverzekeraars en zorgaanbieders meer in elkaar investeren. Om dit te  bewerkstelligen zal de NZa haar regelgeving hier en daar aan passen.

Meer dan 30 procent van de totale uitgaven aan zorg vanuit het basispakket gaat naar de eerstelijnszorg, blijkt uit de marktscan van de NZa. De kosten zijn in drie jaar tijd (tussen 2012 en 2015) met bijna vier miljoen euro gestegen, met name door de overheveling van de wijkverpleging naar gemeenten en de invoering van de basis ggz. 

Door: Redactie Nationale Zorggids