Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

De tarieven voor de wijkverpleging in 2018 worden voorlopig niet herijkt. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelde vast dat de kosten voor de wijkverpleging op dit moment lager zijn dan het huidige vastgestelde tarief. Daarom vindt de Zorgautoriteit het ook niet nodig om hier nu investeringen in te doen. Dit betekent dat de NZa de tarieven niet herijkt, totdat deze meer weet over de kwaliteit van zorg. Dat meldt de NZa. 

Zodra het nieuwe kwaliteitskader klaar is en het bekostigingsonderzoek is afgerond, kijkt de NZa naar de tarieven voor 2019. Beide onderzoeken zijn nodig om een koppeling te maken tussen de kosten en de kwaliteit van de zorg. Indien het kwaliteitskader niet op tijd af is, herijkt de NZa de tarieven voor 2019 enkel op basis van het kostenonderzoek.

De NZa benadrukt het belang van inzicht in de maatschappelijke ontwikkelingen en de rol die deze ontwikkelingen innemen in de onderhandelingsgesprekken tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Steeds meer aanbieders van wijkverpleegkundige zorg maken gebruik van een integraal tarief, iets wat volgens de Zorgautoriteit recht doet aan de lokale omstandigheden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids