Normal_depressie_alleen_vrouw

Binnenkort is er een nieuwe behandeling beschikbaar voor depressieve mensen bij wie pillen of andere therapeutische behandelingen niet helpen. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft vastgesteld dat de therapie met magneten, Transcraniële Magnetische Simulatie (TMS), voldoende wetenschappelijk bewezen is. Daarom zouden zorgverzekeraars deze nieuwe vorm van therapie moeten vergoeden, aldus ZN. Dit meldt de Volkskrant.

Zorgverzekeraars Zilveren Kruis hebben al laten weten het advies ter harte te nemen. De Friesland Zorgverzekeraar volgt snel. In de Verenigde Staten en Engeland wordt TMS al in groten getale gebruikt. Tot nu toe moest de patiënt zelf voor de therapie betalen.

TMS blijkt vooral effectief in combinatie met gesprekstherapie en heeft als doel het hersengebied waar de emoties worden gereguleerd te herstellen. De bijwerkingen van TMS zijn gering, zo kan er enkel lichte hoofdpijn of duizeligheid optreden. Omdat de behandeling niet eenmalig is, wordt de therapie ook rTMS genoemd, waar de r voor repetitief staat.

Door: Redactie Nationale Zorggids