Normal_fusie__samenwerking__puzzel__handen

Ouderenzorg een effectief samenwerken in de wijk zijn thema’s waarbinnen gemeenten intensief samenwerken met zorgverzekeraars. Gemeenten merken alleen deze samenwerkingen weinig relevante informatie opleveren voor ander gemeenten. Dit doordat samenwerkingen veelal op lokaal niveau plaatsvinden. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

De meeste samenwerkingen die worden aangegaan zijn op het gebied van ouderenzorg. Beide partijen hebben namelijk de verantwoordelijkheid voor deze groep binnen de samenleving. Samen moeten ze ervoor zorgen dat ouderen zorg en ondersteuning krijgen binnen hun eigen omgeving met als doel zolang mogelijk zelfstandig thuis wonen.

De meeste projecten vinden nog op regionaal of gemeentelijk niveau plaats, terwijl er meer ruimte gecreëerd moet worden voor bovenregionale samenwerkingen, vinden onderzoekers van Andersson Elffers Felix, het bureau dat in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het onderzoek over samenwerkingen uitvoerde.

Ook projecten voor de geestelijke gezondheidszorg en preventie doen het goed. Veel van de lopende projecten zitten al in de doorontwikkelfase of worden zelfs al geïmplementeerd. De onderzoekers zagen ook veel projecten lopen over samenwerkingen in de wijk. Samenwerkingen rondom jeugd 18min/18plus lopen achter. 

Door: Redactie Nationale Zorggids