Normal_geld__portemonnee__muntgeld

De zorgpremie stijgt niet met 30 euro of 70 euro per jaar, maar met 200 euro per jaar. Dit denkt zorgeconoom Wim Groot. Niet vanwege de opgebrande reserves van zorgverzekeraars of de almaar duurder wordende zorg, maar door de slechte prestaties van zorginstellingen. Dit melden Algemeen Dagblad en EY. 

De winst in de zorg staat namelijk onder druk. In vier jaar tijd is de winst van zorgaanbieders meer dan gehalveerd. De winst komt voor het eerst uit onder de 1 procent. Verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties en private zorgaanbieders draaien zelfs met verlies, zegt accountantskantoor EY.

“Bij dergelijke resultaten worden de financiële afspraken met banken vaak doorbroken wat kan leiden tot hogere rente, extra streng toezicht en op termijn mogelijk faillissement. Het risico bestaat dat zorgaanbieders als reactie hierop gaan bezuinigen en niet meer investeren in innovatie”, zegt Rob Leensen van EY. Zonder investeringen komt er geen nieuw bouw, niet meer personeel of operatierobot. Volgens Leensen is de rek eruit. EY verwacht dat een kwart van de ouderenzorginstellingen het niet gaan redden.

Zorgeconoom Wim Groot verwacht hierdoor een premiestijging van 20 euro per maand. “Het geld moet ergens vandaan komen”, aldus Groot. Ook hij verwacht dat diverse instellingen binnen aanzienlijke tijd failliet gaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids