Logo_kbo-pcob-logo

Bronnen rond de formerende partij melden dat het eigen risico in de zorg onder het nieuwe kabinet verder gaat stijgen. In 2018 tikt het al de 400 euro aan, schreef het Algemeen Dagblad gisteren. KBO-PCOB peilde zo’n scenario recent al onder senioren. Velen kunnen de zorg dan niet (meer) betalen. Dat meldt ouderenorganisatie KBO-PCOB. 

Een stijging van het eigen risico staat haaks op de verkiezingsbeloften die formerende partijen eerder dit jaar deden, zegt de seniorenorganisatie. KBO-PCOB is niet alleen teleurgesteld, maar maakt zich ook flinke zorgen.

Het eigen risico liep de afgelopen jaren al flink op. De gevolgen hiervan worden meer en meer zichtbaar. TNS NIPO constateerde in 2016 dat zeker 10 procent van de Nederlanders zorg heeft gemeden of een behandeling heeft uitgesteld vanwege het eigen risico. KBO-PCOB herkent dit uit peilingen onder de eigen achterban. Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: “Van onze leden horen we dat zij medicijnen niet ophalen bij de apotheek of een verwijzing van de huisarts niet opvolgen vanwege de kosten. Heel zorgwekkend, temeer omdat je veel leed én kosten kunt voorkomen als je er vroeger bij bent.”

In juli 2017 peilde KBO-PCOB de koopkrachtbeleving onder 1700 senioren. Daaruit blijkt dat een flinke groep ouderen niet financieel weerbaar is. Ruim een op de tien senioren heeft vanwege de kosten al eens moeten afzien van een arts- of apotheekbezoek. Vier op de tien senioren geven aan in de problemen te komen als het eigen risico zou stijgen naar 500 euro. Twee op de tien senioren komt in de problemen als ze een onverwachte belastingaanslag van 400 euro moeten voldoen binnen twee weken.

KBO-PCOB roept formerende partijen zich aan de beloftes die zij tijdens de verkiezingscampagne deden te houden en ervoor te zorgen dat het eigen risico in 2018 niet verder stijgt. Manon Vanderkaa: “Het is echt van groot belang dat het nieuwe kabinet de zorgkosten betaalbaar houdt. Het eigen risico, maar ook om de stapeling van andere zorgkosten, zoals de eigen bijdrage voor dagbesteding. Als de formerende partijen wat aan de maatschappelijke onrust willen doen, geven zij vandaag nog aan dat deze stijging niet doorgaat.” 

Door: Redactie Nationale Zorggids