Logo_logo_zilveren-kruis

Zwangere vrouwen die bij Zilveren Kruis verzekerd zijn, kunnen altijd rekenen op verloskundige zorg binnen vijftien minuten reistijd. Dat is nu al zo, maar die garantie wordt ook in 2018 geboden voor wie nu al verloskundige zorg krijgt. Dit wordt mogelijk gemaakt door aangepaste overeenkomsten met minimaal 80 procent van de verloskundigen die daarvoor het maximale tarief (volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)) aangeboden krijgen. Dit is bijzonder, omdat alle zorgverzekeraars gezamenlijk bezwaar maakten tegen de prijsstijging van 13 procent en daardoor meerjarencontracten zijn opgezegd door verloskundigen. Dit meldt Zilveren Kruis. 

Doordat de zorgverzekeraar met minimaal 80 procent van de verloskundigen een contract heeft, kan een zwangere vrouw altijd binnen 15 minuten reistijd bij een verloskundige zijn. Deze verloskundige ontvangt daarvoor het maximale NZa-tarief. Dat tarief is flink omhoog gegaan, ook al daalde het aantal geboortes. Omdat het bezwaar tegen deze stijging nog lopende is, zijn de doorlopende contracten met verloskundigen niet aangepast. Met een klein deel van de verloskundigen is geen overeenkomst gesloten.

Wie in 2017 al gebruik maakt van verloskundige zorg en dat ook nog voor een gedeelte van 2018 nodig heeft, krijgt daarvoor de kosten vergoed. Dit geldt ook voor verloskundigen die in het nieuwe jaar geen overeenkomst meer hebben met Zilveren Kruis. Wie per 2018 kiest voor verloskundige zorg, moet daarvoor mogelijk zelf een deel betalen wanneer deze aanbieder geen overeenkomst heeft met de zorgverzekeraar. De vergoeding zal volgens de polisvoorwaarden berekend worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids