Normal_zorggroep-doh_huisartsen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt dat Zorggroep DOH (De Ondernemende Huisarts) kwetsbare VGZ-verzekerden geen brief had moeten sturen over de mogelijke verslechtering van een zorgverzekering. De zorggroep, waarbij 57 huisartsen in de regio Eindhoven zijn aangesloten, deed dit omdat het de nieuwe eisen van de zorgverzekeraar onverantwoord vinden. Volgens de NZa maken de huisartsen een groep kwetsbare patiënten onnodig bang. Dat meldt NZa. 

De zorgverzekeraar wil per 2018 veel strengere eisen hanteren, waardoor de kwaliteit van zorg ernstig in het geding kan komen, zegt Zorggroep DOH. Jarenlang konden beide partijen het eens worden over de tarieven, maar dit jaar lijken ze er niet uit te komen. VGZ wil lagere tarieven dan de DOH bereid is te geven. Inmiddels hebben de partijen te kennen gegeven een externe bemiddelaar in te schakelen voor het oplossen van de onenigheden.

De brief is met name gericht aan patiënten met diabetes, hartproblemen, kwetsbare ouderen, mensen met psychische problemen en longpatiënten. DOH raad hen aan om over te stappen op een andere zorgverzekeraar. Nu de partijen alsnog in onderhandeling gaan, vindt de NZa dat deze kwetsbare patiënten onnodig bang zijn gemaakt. Zeker 140 patiënten hebben inmiddels contact gezocht met de Zorgautoriteit om hun bezorgdheid te uiten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids