Normal_rekenmachine_geld

De betaalbaarheid van de Nederlandse gezondheidszorg staat onder druk. Zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren hun eigen reserves gebruikt om de premies onder de kostprijs te houden. Op de lange termijn is dit niet houdbaar en is de kans groot dat mensen meer premie voor hun zorgverzekering gaan betalen, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit in haar monitor zorgverzekeringen. 

Zorgverzekeraars hebben een sleutelrol om de zorg betaalbaar te houden. Door keuzes te maken in de inkoop van zorg bij zorgaanbieders en door de premies die zij vragen van hun verzekerden. Het is wenselijk dat zorgverzekeraars overtollige middelen inzetten om de premie laag te houden. De afgelopen jaren hebben zorgverzekeraars dat ook gedaan. Maar de minimale reserves raken in zicht.

Juiste zorg op juiste plek

Zorgverzekeraars kunnen samen met zorgaanbieders afspraken maken om de zorg betaalbaar, toegankelijk én beter te maken. Bijvoorbeeld door invulling te geven aan de juiste zorg op de juiste plek. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders in de eerstelijn en ziekenhuizen bepalen samen waar patiënten het beste terecht kunnen voor bijvoorbeeld behandelingen en nacontroles. Het doel moet daarbij zijn dat patiënten dichtbij worden geholpen als dat kan en in het ziekenhuis als het moet.

Afspraken maken

Om deze beweging in gang te zetten, moeten zorgverzekeraars en zorgaanbieders wel in gesprek blijven. In de wijkverpleging en geestelijke gezondheidszorg is echter een omgekeerde beweging gaande. Hier neemt het aandeel ongecontracteerde zorg toe.

Polisaanbod

De afspraken die zorgverzekeraars maken met zorgaanbieders, komen terug in het jaarlijkse polisaanbod. Daarom is het belangrijk dat mensen zich verdiepen in hun polis, en goed bekijken of deze nog past bij hun soms veranderende wensen. Bij welke zorgaanbieders kun je bijvoorbeeld terecht? En wanneer moet je bijbetalen? De informatie over polissen moet duidelijk en vindbaar zijn.

De NZa controleert ook de komende tijd weer dat gebeurt en dat mensen zodoende een goede keuze kunnen maken. Dat zorgverzekeraars binnen verzekeringsconcerns bijna dezelfde polissen aanbieden met een andere premie, vindt de Autoriteit ongewenst. Wel is het goed als er echt wat te kiezen valt. Collectiviteiten die inhoudelijk weinig toevoegen vindt de NZa geen aanwinst op de polismarkt.

Door: Redactie Nationale Zorggids