Normal_normal_prep_hiv-preventie

Vanaf 1 augustus 2019 krijgen hoogrisicogroepen de hiv-preventiepil PrEP vergoed. Dit maakt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg bekend. Hij liet eerder al weten in 2019 met een vijfjarige subsidieregeling te komen voor mannen die regelmatig wisselende seksuele contacten hebben met andere mannen. Het gaat om een groep van zo’n 6.500 mannen die in aanmerking komt voor de regeling. De pil wordt vijf jaar vergoed, maar gebruikers moeten wel de eigen bijdrage van ongeveer 12 euro betalen. Dit melden NRC en het Parool. 

Ook wordt deelnemers aan het PrEP-vergoedingstraject gevraagd deel te nemen aan de driemaandelijkse medische begeleiding waarbij ze worden getest op aids, andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en de werking van de nieren. Na drie jaar vindt er een tussenevaluatie plaats en na vijf jaar een evaluatie van wat het effect van PrEP in Nederland is.

De verstrekking van de pillen en de bijbehorende medische zorg wordt georganiseerd vanuit de GGD’s. Dat betekent dat alleen mannen die via de GGD binnenkomen de zorg vergoed krijgen. Wie de preventiepil bijvoorbeeld via de huisarts ontvangt, moet zelf voor zijn zorg betalen. 

Door: Nationale Zorggids