Normal_medicijnen_geneesmiddelen_pillen_pijnstiller

Een nieuwe proef, onderdeel van onderzoek van het Radboudumc, moet de verspilling van medicijnen in het ziekenhuis tegen gaan. Nu krijgen patiënten die worden opgenomen al hun medicatie vanuit het ziekenhuis, wat zij thuis gebruiken mogen ze niet meenemen. Wanneer de patiënt ontslagen wordt, wordt de overgebleven medicatie vernietigd omdat dit niet mee mag naar huis. Een enorme verspilling en hoge zorgkosten die de onderzoekers willen verminderen. Dit meldt De Stentor.

De proef zou een fikse besparing kunnen opleveren. Het gaat daarbij niet alleen om de medicijnen zelf maar ook om zorgpersoneel dat nu medicijnen sorteert en aan de patiënt uitdeelt. Het probleem wordt veroorzaakt doordat medicatie vanuit het ziekenhuis en de apotheek via de huisarts uit verschillende budgetten komen. Het ziekenhuis moet medicijnen uitgeven en brengt dit in rekening bij de zorgverzekeraar. Wanneer de patiënt zijn of haar eigen medicatie meeneemt naar het ziekenhuis, zou de zorgverzekeraar ook al voor die kosten betaald hebben.

Medicatie doorslikken

Maar het zou volgens de onderzoekers allemaal veel makkelijker en goedkoper kunnen. Door via de wet het ‘doorslikken’ mogelijk te maken, kan de patiënt zijn of haar eigen medicatie gebruiken. Dit is waar de patiënt ervaring mee heeft en waarvan het gebruik en de inname bekend is. In de proef die wordt opgezet, mogen patiënten dan ook hun eigen medicatie van huis meenemen en in het ziekenhuis gebruiken. Voorwaarde is wel dat de patiënt geen cognitieve problemen heeft en het vertrouwd is dat hij of zij zelf medicatie inneemt. Deze medicijnen worden dan niet uitgedeeld door een verpleegkundige, maar zijn zelf in te nemen omdat ze op het nachtkastje liggen.

Besparing van 40 procent

Momenteel is het zo dat medicatie vernietigd wordt op het moment dat de patiënt het ziekenhuis verlaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de strip met medicijnen niet opgemaakt is, maar de patiënt voor het restant van de behandeling zelf een nieuwe strip moet halen bij de eigen apotheek. Hergebruik van de overgebleven medicatie is niet toegestaan. Door dit te wijzigen en gebruik van eigen medicatie toe te staan, kan volgens het Radboudumc 40 procent van de zorgkosten bespaard worden.

Door: Nationale Zorggids