Normal_weegschaal_gewicht_overgewicht_obesitas_afvallen_gezond_fruit

Het tekort aan leefstijlcoaches, de lage vergoedingen en late betaling van declaraties maken dat de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) in Nederland nog steeds niet goed loopt. Sinds dit jaar zit het leefstijlprogramma in het basispakket, maar het loopt nog geen storm. Ook potentiële gebruikers melden zich niet. Dit meldt NRC. 

Patiënten met overgewicht vragen zelf nauwelijks naar GLI en worden door hun arts nog te vaak niet gewezen op de mogelijkheid om GLI te doen en deze zorg vergoed te krijgen. Dit heeft aan de kant van de artsen vermoedelijk te maken met onwetendheid. “Artsen denken vaak dat ze maar één of twee patiënten mogen doorverwijzen. Ook vinden veel huisartsen dat preventie niet hun taak is en zijn ze bang dat er te veel op hun bordje komt”, legt Tamara de Weijer, huisarts en voorzitter van vereniging Arts en Leefstijl uit.

Onlangs interviewden wij leefstijlcoaches, artsen en Zorgverzekeraars Nederland over de slechte start van GLI in Nederland. Lees het gehele interview hier

Door: Nationale Zorggids