Normal_verpleegkunde__palliatieve_zorg__ouderenzorg

Het beleid van werkgevers en zorgverzekeraars richting 30.000 zelfstandig verpleegkundigen heeft tot gevolg dat zij de zorg dreigen te verlaten. Het actief belemmeren en tegenwerken van deze steeds groter wordende groep doet de tekorten in de zorg alleen nog maar verder oplopen, aldus zzp brancheorganisatie SoloPartners. Zij doen de oproep om te komen tot een inclusieve arbeidsmarkt voor de zorg. Dit meldt SoloPartners. 

De afgelopen vijf jaar is het aantal zelfstandig verpleegkundigen meer dan verdubbeld. Per maand stromen er 1200 zorgprofessionals uit hun dienstverband en in het zelfstandig ondernemerschap. Zij lopen echter tegen veel problemen op. Ze worden door werkgevers afgeschilderd als te duur en opportunistisch. Daarnaast krijgen zij van veel zorgverzekeraars geen overeenkomsten aangeboden en worden zij door die verzekeraars zelfs actief belemmerd als zij zonder contract hun werk proberen te doen, zegt SoloPartners.

“Het demoniseren en tegenwerken van deze verpleegkundigen is in volle gang. Werkgevers en zorgverzekeraars trekken met elkaar op in de hoop deze zelfstandigen terug in een dienstverband te krijgen. Volgens deze partijen zouden ze daar thuis horen”, aldus Lex Tabak van SoloPartners. De maatregelen hebben echter een averechts effect, omdat deze professionals onder deze druk de zorg juist verlaten. “60 procent van onze 12.000 leden geeft consequent aan de zorg te verlaten als het werken als zelfstandige hen onmogelijk wordt gemaakt. Wij zien de eerste voorbeelden van mensen die het opgeven voorbij komen. De frustratie is enorm. Met meer dan 100.000 vacatures in de zorg mogen we dit niet laten gebeuren.”

"We pleiten voor een inclusieve arbeidsmarkt in de zorg, maar vooralsnog staan we daar alleen in", aldus Tabak. "De arbeidsmarkt gaat over meer dan alleen werknemers met een arbeidscontract. We hebben alle professionals nodig in de zorg en zelfstandigen maken daar definitief onderdeel vanuit. Faciliteer ook deze groep om op een goede wijze hun werk te doen”, luidt zijn pleidooi.  

Door: Nationale Zorggids