Normal_laboratorium_onderzoek_bloedonderzoek

In zeven regio’s van Nederland is het centrum voor diagnostiek SHO niet meer de regievoerder. Dit heeft zorgverzekeraar VGZ besloten nadat het zag dat de SHO-centra zich niet aan de eisen konden houden. Dit meldt Skipr. 

Sinds begin dit jaar SHO in verschillende regio’s actief voor de uitvoering van eerstelijnsdiagnostiek. Het vertrouwen bij huisartsen en andere diagnostische centra was er niet, met name omdat SHO in enkele regio’s helemaal geen netwerk heeft. Daarom trok het centrum in Zaanstreek-Waterland zich op eigen houtje terug.

Ondertussen greep VGZ in en verloor SHO stukje bij beetje de in het offertetraject ‘gewonnen’ regio’s. “Wij hebben in het offertetraject harde eisen gesteld aan prijs, kwaliteit en integraliteit. Belangrijk hierbij is dat laatste is dat het materiaal moet reizen, niet de patiënt. Dat kon SHO niet waarmaken”, aldus een woordvoerder van VGZ.

Had de zorgverzekeraar dit niet op voorhand kunnen zien aankomen? Jawel, maar regievoerders zijn niet verplicht om zelf de diagnostiek uit te voeren. SHO had de samenwerking met andere diagnostische centra kunnen zoeken, maar deed dat niet.

Door: Nationale Zorggids