Catastroferegeling zorgverzekeraars bij pandemie

Zorgverzekeraars kunnen financiële steun krijgen als ze financiële schade ondervinden door de coronacrisis. Ze zouden dan aanspraak kunnen maken op de catastroferegeling. Dit kan echter pas als er boven één miljard euro extra kosten worden gemaakt. Dit meldt het AD.

Zorgverzekeraars maken meer zorgkosten door de coronacrisis en lijden tegelijkertijd verliezen op de financiële markten. CZ en Menzis gaven eerder al aan moeilijke tijden te verwachten. 

Catastroferegeling voor verzekeraars bij pandemie

Als de zorgkosten die verzekeraars maken boven een bepaald bedrag uitkomen, kunnen ze aanspraak maken op de catastroferegeling voor financiële steun. De kosten moeten dan flink hoog uitvallen, steun uit dit fonds krijgen verzekeraars pas als ze meer dan 1 miljard euro aan kosten maken. Daarboven kunnen ze een bepaalde vergoeding krijgen.

Het geld in het noodfonds komt van Rijksbijdragen en van inkomensafhankelijke bijdragen uit lonen en uitkeringen. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) geeft aan dat er nu geen overleg is over het wel of niet gebruiken van de regeling. Eerder zei de algemeen directeur van ZN dat zorgverzekeraars elkaar niet als concurrenten zien en zoveel mogelijk doen om de continuïteit van de zorg te waarborgen.

Door: Nationale Zorggids