Herstelzorg voor coronapatiënten met ernstige klachten tijdelijk in basispakket

Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg gaat paramedische herstelzorg voor coronapatiënten die ernstige klachten hebben, per vandaag tijdelijk en onder voorwaarden opnemen in het basispakket van de zorgverzekering. Gedurende de tijdelijke toelating tot het pakket vindt onderzoek naar de effectiviteit van deze zorg plaats. Van Ark neemt het advies van het Zorginstituut over, zo meldt zij in een brief aan de Tweede Kamer. Dit meldt Rijksoverheid.

 

Minister Tamara van Ark: “De gevolgen voor patiënten die ernstige klachten hebben door corona zijn enorm. Het is daarom ook goed nieuws dat er nu duidelijkheid is voor de tijdelijke vergoeding van paramedische herstelzorg vanuit het basispakket. Patiënten die veel verschillende vormen van zorg nodig hebben hoeven zich om de vergoeding nu geen zorgen meer te maken, waarbij het belangrijk is dat onderzoek naar de effectiviteit van deze zorg plaatsvindt."

Fysio- of oefentherapeut 

Coronapatiënten kunnen bij hun herstel gebruikmaken van de huisarts, de wijkverpleging en de geestelijke gezondheidszorg. Deze zorg wordt al vergoed uit het basispakket. Paramedische zorg kan een belangrijke rol spelen bij het herstel en bestaat meestal uit een gecombineerde inzet van fysio- of oefentherapeut, diëtist of ergotherapeut. Het is cruciaal dat er goede afstemming is tussen de betrokken zorgverleners. De voorwaardelijke en tijdelijke vergoeding vanuit het basispakket is voor maximaal 50 fysio- of oefentherapeutische sessies, 8 uren ergotherapie en 7 uren diëtetiek binnen maximaal zes maanden.

Door: Nationale Zorggids