Normal_tandartsstoel

31 procent van de Nederlanders heeft weleens een bezoek aan een zorgverlener overgeslagen, omdat ze de zorgkosten niet wilden of konden betalen. Vooral 18- tot 35-jarigen zeggen vaker zorg te missen vanwege het geld. Zij kiezen liever voor een lage premie dan voor de best passende dekking en verzekeren zich minder vaak aanvullend. Daarnaast hebben zij niet genoeg kennis over verschillende dekkingen van de zorgverzekering, blijkt uit de jaarlijkse zorgkennisquiz van Pricewise onder tweeduizend respondenten. Dit meldt Pricewise in een persbericht. 

Ieder jaar test Pricewise Nederlanders op hun kennis over de basisverzekering, eigen bijdrage, zorgkosten en vergoedingen. Dit jaar is de gemiddelde score een 6,2, vorig jaar was dat nog een 4,9. Vooral jongeren scoren laag (5,8). Voor velen is het vooral onduidelijk wat de basisverzekering vergoedt en welke zorgkosten ten laste komen van het verplichte eigen risico. Deze onwetendheid leidt tot hoge onverwachte zorgkosten en het overslaan van zorg vanwege die kosten, aldus Pricewise.

“Het missen van zorg kan uiteindelijk leiden tot nog hogere kosten in het daaropvolgende zorgjaar. Daarom is het belangrijk dat je je goed oriënteert op je zorgverzekering voor 2021, zodat je zelf geen hoge rekeningen hoeft te betalen”, zegt Suzanne Löwik van Pricewise.

Tandheelkunde het meest overgeslagen

44 procent van de groep die aangeeft weleens zorg over te slaan, slaat vooral een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist over, gevolgd door fysiotherapie, medicijnen, chirurgische ingrepen en het kopen van medische hulpmiddelen. Nederlanders die nooit zorg overslaan zijn acht van de tien keer aanvullend verzekerd.

Door: Nationale Zorggids