Normal_pexels-pixabay-40568

Een bezoek aan de dokter of een andere zorgverlener overslaan vanwege de kosten: bijna een op de drie Nederlanders heeft dat wel eens gedaan. Dit blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise. Dat meldt Radar. 

Het onderzoek is uitgevoerd onder 2000 mensen. Het zijn vooral jongeren (18-35 jaar) die aangeven zorg over te slaan, omdat ze de kosten ervan niet kunnen of willen betalen.

Onwetendheid 

Sinds 2015 onderzoekt Pricewise de zorgkennis van Nederland door middel van vragen over bijvoorbeeld de basisverzekering of de zorgkosten. Afgelopen jaar scoorden deelnemers gemiddeld een 6,2. Vorig jaar was dit een 4,9. Uit de antwoorden bleek dat veel mensen niet weten welke zorg de basisverzekering vergoedt en welke zorgkosten onder het eigen risico vallen. 

Hogere kosten 

Vooral jongeren weten niet hoe ze zich moeten verzekeren en hebben vaak alleen een basisverzekering met een lage zorgpremie. Dit kan ertoe leiden dat ze bepaalde zorg overslaan vanwege de kosten, terwijl het overslaan van zorg nog hogere kosten ten gevolge kan hebben.

Een afspraak bij de tandarts of mondhygiënist wordt het vaakst overgeslagen. Nederlanders die zorg nooit overslaan zijn dikwijls ook aanvullend verzekerd.
 

Door: Nationale Zorggids