Normal_stethoscoop_rekening_factuur

De restitutiepolis is de duurste soort zorgverzekering, waarbij de verzekerde vrije zorgkeuze heeft. Het aanbod van deze polis loopt al jaren terug; van 24 in 2019 naar 21 in 2020. In 2021 komt het aantal op achttien, laat vergelijkingssite Independer in een persbericht weten. 

De meeste Nederlanders kiezen niet voor de restitutievariant, maar voor de naturapolis. Vorig jaar koos bijna 80 procent van de mensen – die via Independer overstapte – voor dit type verzekering, waarbij je alleen volledige vergoeding krijgt bij zorgaanbieders waar de verzekeraar een contract mee heeft. De ziekenhuiscontractering van de naturapolis is tegenwoordig vrijwel gelijk aan die van de restitutiepolis.

Kiezen voor een minder bekend merk loont

De grote vier zorgverzekeraars in Nederland bieden verschillende merken aan. Tussen deze bekende en minder bekende merken zit prijsverschil. Dat komt bijvoorbeeld doordat het klantcontact bij een minder bekend merk volledig online plaatsvindt. Elk jaar blijkt weer dat hiermee flink te besparen valt op de premie, zegt Independer. Een stel dat overstapt van een basisverzekering van een bekend merk naar een minder bekend merk kan tot 389 euro besparen. De inhoud van de basisverzekering wordt de overheid bepaald en is overal hetzelfde.

Door: Nationale Zorggids