Normal_schoenen_gezin_familie

In de gemeente Maastricht wordt momenteel een experiment opgezet om probleemgezinnen op een radicaal andere manier te begeleiden. De doelgroepen vormen gezinnen die extreem veel verschillende hulpverleners over de vloer krijgen. Sinds begin mei worden daarom twaalf gezinsregisseurs opgeleid. Ze krijgen de bevoegdheid het werk van ‘overbodige’ hulpverleners te beëindigen. Dit meldt VGZ. 

De aanstelling van de twaalf is de tweede fase van een project dat eind februari, bij de afsluiting van de eerste fase ervan, veelbelovende resultaten boekte. Er kwam rust in de gezinnen, ze kregen meer overzicht. Bovendien werd er per gezin gemiddeld 22.000 euro bespaard. De nieuwe aanpak wordt op termijn mogelijk landelijk uitgerold.

De eerste fase van het experiment vond de afgelopen 2,5 jaar in stilte plaats in vier wijken in Maastricht. En kwamen twee gezinsregisseurs, de eersten van Nederland met dergelijke bevoegdheden. Dit blijkt een succes en dus wordt de groep nu uitgebreid. Sinds enkele weken worden twaalf anderen opgeleid die gaan werken in meer wijken in de Limburgse hoofdstad.

Hele dag koffiezetten

“Sommige gezinnen zijn de hele dag bezig met koffiezetten voor hulpverleners die ze niet kennen en waarvan het onduidelijk is waarvoor en voor wie ze komen”, zegt Annemiek van Hees, specialist integrale zorg bij VGZ. Om daar verandering in te brengen bedacht VGZ samen met andere zorgpartijen, plus de gemeente Maastricht en de provincie Limburg, begin 2018 een plan om nauwer te gaan samenwerken.

Blauwe Zorg

De proef is onderdeel van een groter project genaamd ‘Blauwe Zorg’, waarbij in Zuid-Limburg geëxperimenteerd wordt met manieren om ‘domeinoverstijgende zorgverlening’ op te zetten. Succesvolle projecten kunnen vervolgens ook elders in Nederland worden ingevoerd. Er zijn in ons land enkele tienduizenden gezinnen die jaarlijks meer dan 30.000 euro aan gemeentelijke begeleidingskosten hebben.

Door: Nationale Zorggids