Normal_pc_computer_toetsenbord_digitaal

Het wetsvoorstel Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) is niet met open armen ontvangen door zorgverzekeraars. Hoewel zij voor goede digitale gegevensuitwisseling zijn, twijfelen ze over de inhoud van dit wetsvoorstel. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN). 

De nieuwe wet moet leiden tot betere kwaliteit van zorg (doordat de informatie op de juiste plek beschikbaar is) en passende zorg (juiste zorg op de juiste plek). Zorgverzekeraars betwijfelen echter of deze wet daar wel voor zorgt, mede doordat zij twijfelen over de bestaande systemen en of deze wel in staat zijn tot onderlinge gegevensuitwisseling.

Bureaucratie

Ze zijn ook bang dat de nieuwe wet tot meer bureaucratie leidt door alle NEN-normen waaraan voldaan moet worden. “Het risico is dat dit zoveel capaciteit vergt van de softwareleveranciers dat innovatie en opleveren van functionaliteit in het gedrang komen”, aldus ZN en negen andere partijen in een brief aan de vaste Kamercommissie voor VWS.

Negen andere partijen in de zorg, te weten ActiZ, de Nederlandse ggz, NVZ, NFU, InEen, LHV, NHG, de RSO’s en de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorginformatie hebben de brief van ZN medeondertekend.

Door: Nationale Zorggids