Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

Er zijn steeds minder polissen waarbij je bij alle zorgverleners terecht kunt. Bij deze zogeheten restitutiepolissen heb je een vrije keuze naar welk ziekenhuis of welke zorgverlener je gaat. Je hoeft dan geen rekening te houden met contracten tussen zorgverlener of zorgverzekeraar. In 2019 waren er nog 24 polissen waaruit je kon kiezen, nu zijn dat er 16. Ook was de gemiddelde premie voor deze basisverzekering in 2014 nog 98 euro. Voor de nieuwe zorgpremie moet nu gemiddeld 140,85 in de maand worden betaald. Een stijging van ruim 40 procent. Dit blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer, zo meldt de site in een persbericht. 

“De premies voor restitutiepolissen zijn harder gestegen dan die van naturapolissen. Dat is ook de trend die we de afgelopen jaren zien”, zegt Bas Knopperts, zorgexpert bij Independer. Bij een naturapolis ben je afhankelijk of jouw zorgverzekeraar wel een contract heeft met de zorgverlener. Volgens Knopperts nam het aantal naturapolissen de afgelopen jaren juist wel toe. Sinds 2020 zijn daar juist vijf nieuwe polissen bijgekomen.  

Gestopt met restitutiepolis

Er zijn een aantal zorgverzekeraars gestopt met het aanbieden van een restitutiepolis. Vorig jaar was dat ONVZ en nu zijn dat OHRA en Nationale-Nederlanden. Independer ziet dat terug in het aantal afgesloten polissen. “Tot nu toe is 1,5 procent van de afgesloten zorgverzekeringen een restitutiepolis, vorig jaar was dat nog 5,2 procent. Dat is ruim drie keer minder dus”, aldus Independer zorgexpert Knopperts. Tussen 12 november en 31 december kun je overstappen van zorgverzekeraar.  

Door: Nationale Zorggids