NZG Hoe kan Bureau Jeugdzorg helpen?

Bureau Jeugdzorg helpt kinderen en jongeren tot 18 jaar bij het opgroeien, en ouders bij het opvoeden.

Een kind of jongere kan in de problemen komen. En ouders weten zich soms geen raad met hun kinderen. Dan kun je terecht bij de medewerkers van Bureau Jeugdzorg. Zij geven aandacht, steun en bescherming aan kinderen, jongeren én hun ouders. Dat doen ze gratis, en vertrouwelijk. Vaak is informatie of een advies al genoeg. Met een paar gesprekken kun je misschien al weer verder.

Bureau Jeugdzorg verwijst door naar andere zorgverleners.
Als het probleem ingewikkeld is, heb je misschien meer hulp nodig. Ze bespreken dan met je wat voor steun je kunt gebruiken. In overleg met jou schrijven ze een 'indicatiebesluit'. Dit is een soort verwijsbrief die recht geeft op speciale zorg.

Bureau Jeugdzorg beschermt en houdt toezicht.
Soms gaat het thuis echt mis. Dan beslist de rechter dat een kind bescherming nodig heeft. De gezinsvoogden van Bureau Jeugdzorg begeleiden het gezin dan bij de opvoeding. Dit is verplicht. Ze houden ook toezicht. Ze kijken of het goed gaat met het kind of de jongere, en of de situatie in het gezin verbetert.

Als een minderjarige in aanraking komt met de politie, krijgt hij of zij te maken met de jeugdreclassering. Ook de jeugdreclassering valt onder Bureau Jeugdzorg. Ze begeleiden kinderen en jongeren die met de politie en justitie in aanraking zijn gekomen. Ze gaan met hen mee naar de rechtbank en helpen hen om uit de problemen te blijven.

Kindermishandeling, verwaarlozing, seksueel misbruik: iedereen kan het vroeg of laat tegenkomen. Bij de buren. In de familie. Op het spreekuur. In de klas. Of thuis. Word je zelf mishandeld, verwaarloosd of misbruikt? Dan kun je met Bureau Jeugdzorg bellen. Ze luisteren naar je en helpen je. Je kunt met hen overleggen wat je het beste kunt doen.

Denkt u dat een kind of jongere in uw omgeving mishandeld, verwaarloosd of misbruikt wordt? U kunt op website van het Bureau Jeugdzorg eenvoudig de voor u dichtsbijzijnde vestiging vinden.

NZG Algemeen Informatie

NZG Nieuwsoverzicht Algemeen