Handicap

NEW YORK - Het is vandaag voor de 31e keer Wereldgehandicaptendag. Internationaal staat de dag bekend als ‘UN Enable - International Day of Persons with Disabilities’. Het thema dit jaar is ‘het verwijderen van barrières voor een inclusieve en toegankelijke maatschappij voor iedereen’. Dit meldt de website van de Verenigde Naties (VN).

Ongeveer 15 procent van de wereldbevolking, meer dan een miljard mensen, heeft te maken met een vorm van handicap. Vaak heeft deze groep, ook wel ‘s werelds grootste minderheid genoemd, te maken met belemmeringen om mee te doen aan de maatschappij. Deze belemmeringen kunnen voortkomen uit maatschappelijke normen en waarden of discriminatie, maar ook uit barrières zoals slechte toegankelijkheid van de fysieke omgeving of het internet.

Volgens het VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking is de toegankelijkheid van de maatschappij voor mensen met een beperking een fundamenteel recht, evenals de betrokkenheid van deze mensen aan de maatschappij.

Afgelopen donderdag organiseerden in Nederland voor Wereldgehandicaptendag de Dutch Coalition on Disability and Development (DCDD), de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam en stichting Light For The World, die zich inzet voor inclusie van mensen met een handicap, een conferentie in Amsterdam. Het thema van de conferentie was hoe Niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) mensen met een handicap in hun programma’s kunnen betrekken.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten