Politiek werkt mee aan oplossing voor complexe zorgintensieve kinderen

DEN HAAG - De ouders van de verstandelijk gehandicapte Dexter hebben een stichting opgezet voor complexe zorgintensieve kinderen. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zegt werk te maken van het creëren van plekken in instellingen voor deze kwetsbaarste kinderen in Nederland. Dit meldt Skipr.nl.

Een bekend geval is Brandon, een verstandelijk gehandicapte jongen die, vastgeketend aan de muur, in een instelling verbleef. Een structurele oplossing voor deze kinderen is er in Nederland echter nog niet. Wel is de wet Zorg en Dwang, die in de Tweede Kamer ligt, naar aanleiding van het maatschappelijk debat over Brandon aangepast.

“Wanneer ouders niet meer voor hun kinderen kunnen zorgen, moeten instellingen goede plekken hebben voor jongeren met een combinatie van beperkingen en stoornissen”, aldus Van Rijn.

Het ministerie heeft vorig jaar aangegeven mee te willen helpen bij het opstarten van de Stoeistal, een verzorgboerderij die de ouders van Dexter middels hun Dex Foundation willen realiseren. Daarnaast wijst de staatssecretaris er op dat hij eind deze maand het Actieplan onvrijwillige zorg naar de Kamer stuurt, om er voor te zorgen dat zorgmedewerkers beter om kunnen gaan met deze jongeren.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten