Arie Slob

GOUDA (Novum) - ChristenUnie-leider Arie Slob wil dat in de zorgplannen van het kabinet meer aandacht komt voor mensen die intensieve zorg en begeleiding nodig hebben. Dat zei hij maandag in Gouda bij de aftrap van de zogenoemde WMO-toer die de ChristenUnie de komende weken organiseert. Slob bezocht daar een christelijk inloophuis.

Slob deed een oproep aan staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) om bij zijn plannen om de AWBZ en de WMO te hervormen voorzichtig te werk te gaan. Hierin worden steeds meer voorzieningen overgedragen naar gemeenten. Van Rijn komt spoedig met de uitwerking van zijn plannen. Onzeker is nog of er een meerderheid voor is in de Eerste Kamer.

Slob waarschuwt Van Rijn om de belangen van zware zorgvragers niet te veronachtzamen. "Ik zie hoe groot de onzekerheid bij mensen is, niemand mag tussen wal en schip terecht komen", zegt hij. "Het gaat mij om mensen die veel verzorging en begeleiding nodig hebben. Het is de groep voor wie gevaarlijke situaties ontstaan als zij zelfstandig blijven wonen." Hij wil dat er voor deze gevallen een landelijke voorziening blijft bestaan.

De komende maanden bezoekt de ChristenUnie nog Aalburg, Hardenberg, Rotterdam, Putten en Stadskanaal.