Normal_fitness_ouderen_beweging

Voor mensen met een verstandelijke beperking is een programma ontwikkeld waarmee begeleiders en hulpverleners hen op een veilige en leuke manier in beweging kunnen krijgen. Dat meldt Medical Facts.

Uit praktijkervaring en wetenschappelijk onderzoek is bekend dat ouderen met een verstandelijke beperking te weinig lichamelijke beweging krijgen. Dit komt onder meer omdat deze groep voor beweegactiviteiten afhankelijk is van anderen. Daarnaast hebben ze een beperkt lichaamsbesef, wat juist nodig is om gericht lichaamsdelen te kunnen bewegen en reacties van het lichaam op bewegen te kunnen ervaren. Reguliere beweegactiviteiten blijken niet altijd geschikt voor deze groep mensen, die vaak problemen hebben met mobiliteit en balans.

Het programma `Met plezier bewegen om fit te worden en te blijven’ is de afgelopen 8 maanden uitgebreid getest. In totaal hebben 66 deelnemers hieraan deelgenomen. De gezondheid en fitheid van deze deelnemers is zowel aan het begin als aan het eind gemeten. De cijfers zijn vergeleken met die van een controlegroep van 65 clienten met reguliere dagbesteding. Hieruit bleek dat deelnemers aan het programma meer zijn gaan bewegen, fitter zijn geworden vooral betreft hun kracht en uithoudingsvermogen. Ze zijn ook gezonder geworden, wat te zien is aan hun cholesterol en bloeddruk.

Het programma werd ontwikkeld door het Kennisplein Gehandicaptensector samen met zorgorganisaties Abrona, Amarant en Ipse de Bruggen en met Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en de Rijksuniversiteit Groningen, met subsidie van ZonMw. Via www.kennispleingehandicaptensector.nl/bewegen is het programma te downloaden.

© Nationale Zorggids