Normal_normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Sinds 1 januari kunnen huisartsen en apotheken alleen nog maar medische gegevens uitwisselen als de patiënt daarvoor vooraf zijn uitdrukkelijke toestemming heeft gegeven. Veel patiënten hebben dit echt nog niet gedaan. Met name de veiligheid van patiënten met chronische aandoeningen komt hierdoor in het gedrang. Dit melden de Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg. 

In Zuid-Limburg zijn bovengemiddeld veel patiënten die kampen met chronische aandoeningen zoals suikerziekte, hartklachten en longaandoeningen. Die patiënten gebruiken vaak meerdere medicijnen tegelijkertijd. Voor die groep is het van belang dat zorgverleners - als het nodig is - kunnen beschikken over alle relevante informatie. Maar uit de cijfers blijkt dat juist Limburg achterblijft als het gaat om het percentage inwoners dat tot nu toe toestemming heeft gegeven. 
 
"Patiënten zijn aan zet: alleen met hun toestemming kunnen zorgverleners gegevens uitwisselen die nodig zijn om veilige medische zorg te leveren," stelt Yvonne Guldemond, Medisch Directeur van zorggroep Huisartsen Oostelijk Zuid Limburg en huisarts te Ubachsberg. "Met name voor chronisch patiënten is dat van cruciaal belang. Niet alleen op de huisartsenpost, maar ook in mijn eigen praktijk wil ik kunnen beschikken over de informatie die mijn collega's over het medicijngebruik van mijn patiënt hebben en of hij op de huisartsenpost is geweest." 
 
Patiënten geven hun toestemming door het toestemmingsformulier bij hun huisarts of apotheek in te leveren. Om het geven van toestemming makkelijker te maken, werken zorgverleners in Oostelijk Zuid-Limburg met combinatieformulieren. Daarmee kunnen patiënten hun toestemming in één keer voor zowel huisarts als apotheek regelen. Toestemming geven kan ook online.
 
© Nationale Zorggids