Normal_copd_versus_healthy_lung

Uit onderzoek blijkt dat 98 procent van de COPD-patiënten ook één of meer andere aandoeningen hebben. Sterker nog: bijna de helft van deze patiënten heeft minstens vier andere ziekteklachten. Wereldwijd is COPD is één van de meest voorkomende ziektes. In Nederland hebben zo’n 320.000 mensen deze aandoening. Dit meldt De Telegraaf. 

"COPD is tegenwoordig veel meer dan alleen een longziekte." Dat blijkt uit het proefschrift van Lowie Vanfleteren van het Maastricht UMC+ en expertisecentrum CIRO+ in Horn. Uit zijn onderzoek blijkt dat de meeste COPD-patiënten minstens één andere aandoening hebben. Bijna de helft van deze patiënten heeft minstens vier andere ziekteklachten. De klachten lopen uiteen van hoge bloeddruk, hartfalen, botontkalking en angststoornissen tot een te hoog cholesterol. Vanfleteren vindt het opmerkelijk dat bepaalde aandoeningen gezamenlijk blijken voor te komen. “Een patiënt die naast COPD ook aderverkalking heeft zal ook een hogere bloeddruk hebben en iemand met botontkalking zal ook nierfunctieproblemen en spierzwakte hebben."

Zo’n 320.000 mensen in Nederland hebben COPD. Daarnaast zijn er nog eens 300.000 mensen met een zeer hoog risico op COPD, zonder dat zij dit zelf weten. Roken is de voornaamste oorzaak om COPD te ontwikkelen. Maar andere invloeden spelen wellicht ook een rol. "Mogelijk hebben mensen met een laag lichaamsgewicht een hoger risico op COPD", aldus Vanfleteren. "Het zou ook kunnen dat mensen met COPD juist meer gewicht verliezen, maar het verband is in ieder geval aantoonbaar." 

© Nationale Zorggids